Topul celor mai puțin corupte țări din lume e dominat de monarhii

În 2014, Transparency International a publicat topul celor mai puțin corupte țări din lume, clasament realizat în baza Indicelui de Percepție a Corupției (IPC)*

Indicele de Percepție a Corupției se calculează în funcție de percepuţia asupra administrației și instituțiilor politice dintr-o țară, pe o scală între 0 (extrem de corupte) și 100 (complet curate).

denmark

STATUL ŞI FORMA DE GUVERNĂMÂNT LOC
1 Danemarca – Monarhie 92
2 Noua Zeelandă- Monarhie 91
3 Finlanda – Republică 89
4 Suedia – Monarhie 87
5 Norvegia – Monarhie 86
6 Elveția – Republică 86
7 Singapore – Republică 84
8 Ţările de Jos – Monarhie 83
9 Luxemburg – Monarhie 82
10 Canada – Monarhie 81
11 Australia – Monarhie 80
12 Germania – Republică 79
13 Islanda – Republică 79
14 Regatul Unit – Monarhie 78
15 Belgia – Monarhie 76

CONCLUZIE: 10 din primele 15 state din topul celor mai puţin corupte ţări din lume sunt monarhii constituţionale!

România se clasează pe locul 69 dintre cele 177 de state analizate, cu cinci poziţii mai jos faţă de anul trecut. Scorul obţinut este de 43 de puncte, cu care țara noastră se înscrie în plutonul codaş al Uniunii Europene, alături de alte şase state care înregistrează punctaje mai mici de 50.

Statele Unite ale Americii ocupă locul 19, în timp ce Afganistan, Coreea de Nord și Somalia sunt cele mai corupte state din lume.

Vezi aici întregul clasament al celor mai puțin corupte țări ale Planetei.

Anunțuri

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s