Liviu Mihaiu: „Nicicând nu i-a fost mai bine României decât în monarhie.”

“Teoria mea este că nicicând nu i-a fost mai bine României decât în monarhie. Toată perioada noastră renascentistă ca ţară, ca popor şi ca naţiune a avut loc în cei 80 de ani de monarhie. Mai precis, aşa cum spunea şi Eliade, cea mai fericită perioadă a României a fost în Interbelic. De acolo ne vin toate valorile. Nu există nimic mai bun în ce a creat această naţiune decât ce a creat în monarhie. Cei mai mari maeştri, cea mai tare monedă, cea mai puternică poziţionare ca ţară au fost în timpul monarhiei. Proiectul care a avut cel mai mare succes în istoria României a fost monarhia însăşi.

mihaiu_0

[…] Sunteţi convins că ar exista acum o majoritate care să nu reacţioneze la fel în faţa unei opţiuni pro-monarhice?

Cred că monarhia, după ultimele sondaje, a ajuns la un grad important de încredere.

Dar asta e altceva, încrederea nu indică neapărat intenţia schimbării formei de guvernare.

Cred că gradul de încredere e verişor primar cu acceptarea monarhiei. Gândiţi-vă la ce procent era monarhia în anii 90, la 5%. Astăzi e la 30% şi pot să vă spun că după doi ani promovare, monarhia s-ar putea instala cu 70% liniştită. Nu cred că poporul e o problemă în alegerea acestei forme de guvernământ. Poporul, dacă îi arăţi ce a însemnat monarhia pentru România şi ce înseamnă în general, cine sunt oamenii care constituie Casa Regală, ce au făcut ei pentru ţară, de ce e bine să rezolvăm acea uzurpare din 1947, atunci cred că mai puţine fantome ne-ar bântui decât ne bântuie azi. Sunt unul dintre puţinii jurnalişti monarhişti asumaţi. E foarte greu să faci predicţii pe România. Credinţa mea este că trebuie să ne luăm ţara înapoi şi după aceea avem şanse să ne revenim ca naţiune.

Acceptaţi un exerciţiu de imaginaţie: dacă mâine ar fi instaurată monarhia în România, cine ar putea să fie rege?

E un singur om care ar putea fi rege în România, cel căruia i s-a luat tronul în 1947, iar acela e Regele Mihai. Ce va urma după Regele Mihai e o altă discuţie naţională. Despre Rege se spunea în 1990 că e prea bătrân. Astăzi, după 23 de ani, aud acelaşi reproş: e prea bătrân. Dacă mai trăieşte23 de ani, acelaşi reproş va fi. Regele nu trebuie să joace fotbal, să bea whisky până la 5 dimineaţa, să se urce în remorcă sau să se ducă la podul de la Mărăcineni. Regele trebuie să fie un model de comportament şi mediere. Monarhia în România a fost strălucită pentru că a promovat elitele. Prin natura ei, Casa Regală promovează elitele, oamenii educaţi. Astăzi, cei mai needucaţi dintre noi conduc instituţii care altădată aparţineau celor mai educaţi dintre noi.”

http://www.dela0.ro/liviu-mihaiu-un-popor-care-nu-se-bucura-timp-de-mai-multe-zeci-de-ani-se-afla-intr-un-mare-pericol

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

24 de comentarii la &8222;Liviu Mihaiu: „Nicicând nu i-a fost mai bine României decât în monarhie.”&8221;

 1. Este greu dar nu imposibil ca poporul român să înţeleagă necesitatea instaurării MONARHIEI.

  De ce este greu?
  1. Trei generaţii de români: bunici, copii şi nepoţi încă mai sunt sub influenţa “gulgutelor” trecutului amar, românesc.
  2. Sistemul educativ românesc este în permanenţă sabotat de aşa zise “reforme”, prin subfinanţare an de an şi prin lăsarea de izbelişte a unor proiecte începute. Un aport deosebit în degradarea învăţământului românesc îl aduc decidenţii politici, prin mediocritate şi dezinteres în această chestiune.
  3. Valorile comportamentale care se revăd în atitudini şi opiniile oamenilor politici ce deţin responsabilităţi decizionale, sunt tupeul, mojicia şi inteligenţa negativă în cea ce fac.

  De ce este posibil ca poporul român să înţeleagă necesitatea instaurării MONARHIEI?
  1. Informaţia curată este la îndemâna fiecărui cetăţean, important este doar să o accesăm şi să ne-o însuşim corect. Aici dau exemplu “Scrisoare deschisă către CNA” – Marilena Rotaru http://taranista.wordpress.com/2014/03/18/marilena-rotaru-scrisoare-deschisa-cna/
  2. Adevărul istoric iasă la lumină, este conştientizat de tot mai multi cetăţeni oneşti ai acestei ţări şi vine să confirme nemernicia evenimentelor petrecute la 30 decembrie 1947 şi după.
  3. Statul român actual ca formă de guvernământ este ilegal şi nelegitim. Monarhia nu a fost abolită prin voinţă populară ci prin şantaj, minciună şi ameninţare din exterior (prin consilieri sovietici şi armată de ocupaţie)
  4. De peste 2000 de ani, românul sub diferite nume în timpul istoric, a avut conducători REGI, VOEVOZI, PRINCIPI, DOMNITORI şi iar REGI, doar 66 de ani a avut conducători fel de fel de secretari de partid, prim-ministru sau preşedinţii de repubici. Nu putem pune semnul matematic“>” între 66 > 2000… matematica ne-ar lăsa corigenţi la logica socotelilor!
  5. Republica este un deziderat compromis ce nu se potriveşte mentalului românesc şi acest fapt este dovedit în istorie de realizările Regatului Românesc.

  DA doresc pentru ROMÂNIA, MONARHIE CONSTITUŢIONALĂ.
  Trăiască REGELE! Trăiască în pace şi onor CASA REGALĂ!!

  1. Ce stii tu despre monarhie decit din povestirile spuse de unii honarhisti profitori ca si cei din ziua de azi adica Basisti ? Ai trait in acea perioada? Ai habar in ce hal traiau taranii pe timpul lui fomfaila? In ce conditii traiau si mai ales gradul de cultura si civilizatie traiau ?Citi din taraniii care munceau si produceau hrana pentru ca monarhia sa traiasca bine aveau carte si mai ales cite clase aveau ? Tare mi-as dori sa traiesti si tu in acele conditii si atunci sa te vad facind propaganda monarhista …… ce esti.

   1. Hellaaaaaau! Eram in 1850-1948!!!La fel erau si englezii! Vrei sa spui ca e rau in Anglia, Danemarca, Finlanda, etc.Romania s-a mecanizat dupa al doilea razboi mondial.Cum sa compari 2015 cu 1900? Nu poti compara 2015 cu 1990, 2000 darmite cu 1900?!! Esti un nostalgic comunist care ai invatat ca regele a fugit cu nu stiu cate vagoane de aur si arta etc!.Iliescian nostalgic!Invata istorie! Nu cea produsa de sovietici.Modernizarea Romaniei a inceput cu Carol I.Acelasi Iliescu care mintea in 90 ca liberalii au masina de facut valuta si ca studentii din piata sunt drogati ti-au spalat creierii! Dar tu ai trait acele vremuri ca sa poti combate istoria? Nu uita cine a dat pamanturile taranilor si cand.Vaaai de capul meu ce poti auzi!

   2. Pentru Popovici Ioan decembrie 13, 2015 la 11:16 am
    Mă gândesc oare ce fel de „fomfăilă” vei ajunge mătăluţă la 94 de ani … dacă-i mai prinzi ?!
    Nu mai faceţi confuzie între monarhişti şi „Băsişti” … aştea din urmă sunt produsul sau mai bine spus creaţia republicii artificiale băgată sub nas românului.
    „Băsiştii”, acea entitate grup minoritară de altfel a socităţii noastre, când aud de monarhie fug ca dracul de tămâie.

  2. 1. Monarhia nu ar putea sa salveze pe nimeni; nu s-a putut salva nici pe ea. Asteapta sa venim noi s-o resapam.
   2. Trebuie sa fii rauvoitor sa spui ca Romaniei i-a fost cel mai bine sub monarhie. La vremea aceea in orice domeniu eram pe ultimul loc in Europa. ‘Granarul Europei’ e un mit demontat din chiar acele vremuri. Romania nu putea sa produca pentru propriile necesitati.
   3. Din punct de vedere economic, monarhia nu a rezolvat nimic. Important este cum le-a fost romanilor si romanilor nu le-a fost bine. Intre 1981 si 1939 (reperele monarhiei – 58 de ani) PIBul pe cap de locuitor a crescut de 1,67 ori. Intre 1946 si 1965 (19 ani) PIBul a crescut de 6 ori. Cand vii din monarhie si nu ai nimic, normal ca ai crestere rapida. Intre 1965 si 1989 (inca 24 de ani) PIBul a mai crescut de 2,63 de ori.
   4. Un incapabil de a intelege limba romana dojenea pe cineva ca este nostalgic comunist. Adica cei care cer monarhie fara sa o intelega si fara sa analizeze nu sunt nostalgici?
   5. Intre razboaie, sub monarhie, 70 la suta din populatie era analfabeta. In 1990 nu existau analfabeti. Acum se doreste revenirea la situatia dintre razboaie.
   6. Da, Regele Mihai a tradat prin arestarea lui Antonescu. Da, Regele Mihai a avut aranjamente cu rusii pentru a-si salva situatia. El a si fost decorat pentru asta. Un rege moare pentru supusii sai nu fuge si vine dupa 42 de ani de tacere absoluta in care nu a facut nimic pentru tara si are ca revendicare sa i se dea averea.
   7. Nu comparati monarhia din Romania cu cea din Anglia (dar si in Anglia tot mai multi sunt impotriva ei dar nu se manifesta din spirit conservator – a se citi lene). La noi cine a venit a venit pe capatuiala. Orice strain care vine, odata trecut de granite, este brusc nobil, altruist, preocupat de romani, de dezvoltare etc. De fapt e preocupat de avere. La fel Karl, la fel Ferdinand, la fel Carol, la fel Mihai.
   8. A propos, Regele Mihai este sau nu mai este in viata, pentru ca un fost sef de stat este si ramane o persoana publica si ne intereseaza.

   1. Pentru gheorghe iunie 15, 2016 la 1:56 pm
    Răspunsul meu la cea ce dvs. consideraţi „critici” aduse perioadei regilor romăni, îl reprezintă un simplu răspuns la întrebarea:
    Ce am pierdut odată cu Regatul?

    INSTITUŢII SCUFUNDATE:
    1.REGELE:
    Oricare dintre regii României a fost mai benefic pentru ţară decât oricare dintre preşedinţii de până acum. Cei care ar putea fi regi ai României în următorii 50 de ani sunt sigur mai potriviţi rolului de apărător al constituţiei decât oricare dintre cei care ar putea ieşi învingători la urne, intr-o ţară în care un vot costă 20 de lei (plătit jumatate din bani negri, jumătate din impozitele pe care tu, alegatorul onest, le platesti)
    2.ARMATA REGALĂ:
    Armata care a luptat pentru ţară sub trei regi nu mai există. După sovietizare, nu şi-a mai revenit niciodată. Azi, România poate mobiliza mai puţini oameni decât Domnitorul Carol I în 1877. Mai puţini şi mai puţin hotărâţi.
    3.ÎNVĂŢĂTORUL DIN SAT:
    Azi, copiii de ţărani au mai puţine şanse la educţie decât în vremea Regatului României. Şi nu ştiu dacă mulţi absolvenţi de liceu de astăzi ştiu sa calculeze volumul butoiului. Bunicul meu, cu patru clase primare, ştia.
    4.PROFESORUL DE LICEU:
    E greu să ne imaginăm astăzi respectul de care se bucura în comunitate un profesor de liceu. Sau ce valoare avea un bacalaureat.
    5.JUSTIŢIA INDEPENDENTĂ:
    Uitaţi-vă la Palatul de Justiţie din Bucureşti. Sau la clădirea Universităţii din Craiova, care a fost Curte de Apel în Regatul României. Sau la Tribunalul din Caracal. Veţi simţi independenţa si soliditatea puterii judecătoreşti.
    6.ACADEMIA ROMÂNĂ:
    Academia începe să-şi revină după destructurarea din vremea comunismului, dar e încă departe de vremea când la discursul de recepţie al lui Emil Racoviţă răspundea Grigore Antipa…

    SIMBOLURI PIERDUTE (fără care nu suntem decât nişte colhoznici furajaţi cu cojile mucegăite ale unei pseudoistorii)
    1.COROANA DE OŢEL– simbolul suveranităţii României; cei ce au scos Coroana de pe stemă au un deficit de memorie sau un deficit de caracter
    2.IMNUL NAŢIONAL – Trăiască Regele
    3.ZIUA NAŢIONALĂ – 10 Mai – “Sfântă Zi, căci ea ne-a dat Domn puternic Ţării noastre, Libertate şi Regat“
    4.DEVIZA NOASTRĂ – Nihil sine Deo
    5.LEUL PUTERNIC – Regele Carol I şi-a ţinut cea mai mare parte a economiilor în lei. Nu în mărci, nu în franci, nici măcar în franci elveţieni!
    6.MICUL PARIS – Enescu îşi dădea primele audiţii alternativ pe scenele din Bucureşti şi Paris, ce ziceţi de asta?

    Cum rămâne cu progresul reprezentat de republică? Poate că puteţi să îmi daţi măcar 3 instituţii şi simboluri republicane care să fi înlocuit aceste pierderi.
    În opinia mea ROMÂNIA REALĂ = ROMÂNIA REGAT!
    Republica pentru români a fost, este şi va rămâne o GĂSELNIŢĂ, ceva artificial impus peste voinţa românului… un ceva fără de Dumnezeu. Până şi aşa zisa zii naţională a republicanilor 30 decembrie „Ziua republicii”, rămâne o zi blestemată pe care românul de astăzi nici nu o mai bagă în seamă.

 2. Fiecare conducator de tara are meritele lui. Important este ca ele sa fie respectate, mai ales de propriul popor.. Orice gest al unui conducator este, mai mult sau mai putin interpretabil. Depinde de cine face interpretarea. O intrebare: de ce Regele Mihai la arestat pe Ion Antonescu si l-a predat comunistilor si nu altor forte patriote?

  1. Se pare că şi dumneavoastră sugestionaţi o anumită interpretare a gestului Majestăţi Sale Regele Mihai cu privire la arestarea mareşalului Ion Antonescu, prin întrebarea pe care aţi menţionat-o. Am o curiozitate care mă îndeamnă să vă întreb!
   În cine aveţi mai multă încredere, în Regele Mihai, în foşti preşedinţi ai României Nicolae Ceauşescu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu sau în actualul preşedinte Klaus Werner Iohannis?

 3. Sistemul monarhiei constitutionale este cu siguranta superior celui republican in acea parte de lume. Regele Mihai are tot respectul meu. A avut un destin potrivnic, de fiecare data a fost fortat sa faca alegeri crunte in situatii imposibile. Din nefericire, Casa Regala drept instituitie a fost compromisa prin actiunile actualei familii regale… ma refer la apropierea de spectrul politic anti-reformator, de premierile unor politicieni dubiosi si personalitati nefrecventabile. Si-au facut-o cu mana lor, s-au balcanizat. Este tardiv si naiv sa mai credem in restauratia unui astfel de sistem in Romania viitoare. Sansa anilor ’90 a fost ratata.

  1. Stimate domn Bogdan, politicienii „dubiosi” si personalitatile „nefrecventabile” , din punctul dv de vedere au fost votate, la momentul respectiv, de majoritatea romanilor. Indiferent de ce opinie intima au, membrii Casei Regale sunt obligati statutar sa tina seama de acest fapt!

 4. Ar fi trebuit sa fie continuarea normala a istoriei noastre dupa 89
  Din pacate revolta acelor tineri a fost confiscata de acesti pseudocomunisti carora culmea,abia dupa 25 ani li deschid niste procese ,cand poate acum ar fi trebuit sa fie eliberati dupa lungi ani de detentie .
  Monarhia ar avea nevoie de mai multe voci,care sa explice acestor tineri ce inseamna si de ce ar fi singura solutie

 5. Din pacate comunistii au falsificat istoria si au inoculat romanilor ideea ca Regele Mihai a tradat plus ca a fugit din tara cu nu stiu cate vagoane de aur si obiecte de arta, dupa cum mi-au zis si mie parintii si bunicii! FALS! Rusii ni l-ar fi lasat sa duca asa ceva! Sunt romanul cu un drapel regal in living si as fi de acord cu revenirea monarhiei dar consifer ca Romania nu wste pregatita si educata pentru asa ceva. INTAI TREBUIE SA AFLE ADEVARUL DESPRE MONARHIE DESPRE 23AUGUST DESPRE MARESAL. Trebuie sa reinvatam istoria asa cum a fost si sa ne educam ca atare.Doamne ajuta!

 6. Da, doresc monarhie constituțională pentru că mama mea a trăit acea vreme și mi-a lăsat multe trăiri frumoase și bune . Era numită pe atunci , ” fata lui Malaxa „. La exercițiu de imaginație : Majoritatea sa REGELE MIHAI . Trăiască regele Mihai !

 7. Am vîrstă apreciabilă 73 de ani bătuţi pe muchie, sper de la Dzeu să văd cu ochii acest vis, restaurarea MONARHIEI CONSTITUŢIONALĂ, iar pe tronul regal ASR NICOLAE I DE ROMÂNIA, trăiască viitorul suveran, AMIN!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s