Petre Ţuţea: „Sigur că forma ideală de guvernămînt e monarhia.”

“Sigur că forma ideală de guvernămînt e monarhia. Monarhia ar presupune şi alegeri, şi partide şi ar presupune un arbitru: acest arbitru, văzînd forţele politice în conflict, alege el, de fiecare dată, dar n-o alege pe cea mai populară, ci pe cea mai adecvată interesului general. Deci monarhia n-are criterii de conducere democratice. De fapt monarhia a făcut România Mare, iar democraţia a mai redus-o.
(322 de vorbe memorabile ale lui PETRE ŢUŢEA, Ed. Humanitas, Bucureşti, 2000, pag. 71)

tutea

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

3 comentarii la &8222;Petre Ţuţea: „Sigur că forma ideală de guvernămînt e monarhia.”&8221;

  1. Popoarele europene care au pastrat forma traditionala de guvernamant – Monarhia constitutionala – isi respecta Suveranii deoarece acestia reprezinta o garantie a linistii, stabilitatii indelungate si progresului. Suveranii nu sunt implicati in luptele politice dintre partidele parlamentare dar ei sunt acei „arbitri constitutionali” care asigura respectarea drepturilor tuturor cetatenilor. In schimb, presedintii sunt reprezentanti ai intereselor partidelor si coalitiilor de partide care i-au propulsat si de la care detin puterea. Urmarea fireasca este cunoscuta de toata lumea… presedintii nu pot fi „arbitri constitutionali reali” deoarece ei sunt „fosti conducatori de partid” si ai fortelor politice care i-au propulsat la Putere. Mai mult decat atat: Monarhia este mult mai „ieftina” pentru contribuabili deoarece Lista Civila nu se modifica decat arareori si acest lucru se intampla doar in cazul aparitiei unor noi factori conjuncturali exceptionali. Monarhii nu au un „aparat” numeros in vreme ce presedintii trebuie (subl.) sa-i multumeasca pe toti oamenii politici care i-au propus si sustinut.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s