Irina Szasz: „A fost odată un rege atât de iubit de supuşii săi, dar, într-o zi, vecinul său, Împăratul Roşu, a venit peste el şi i-a luat ţara.”

„Lucram în Tele 7 abc, eram reporter, şi într-o zi unul dintre şefi m-a chemat în birou că Principesa vine în România un tir de ajutoare la Brăneşti. În momentul acela acest om mi-a spus următorul lucru: „Dar fii atentă. Venirea ei nu poate fi întâmplătoare. În tirul acela trebuie să fie şi altceva, poate droguri.”

Am prins momentul când tirul era deja acolo şi am început să filmăm momentul, ajutoarele, întâlnirea cu cei pentru care venise, vizita ei la câteva grădiniţe, era însoţită de Principele Radu (cred că abia atunci începuse să-i facă curte, era timid în prezenţa ei). În ziua aceea mi-am dat seama că ce mi s-a spus nu poate fi real. În faţa mea era o femeie care vorbea în şoaptă, simplă, elegantă, foarte „la locul ei”, n-aveau cum să existe în tirul acela decât ajutoare, şi atât.

La un moment dat am putut să mă apropi şi i-am spus asta: „Alteţă, ar fi extraordinar dacă aţi veni la 7:30 seara, să citiţi o poveste pentru copiii din România”. Îmi amintesc că m-am privit atent, direct. Operatorului i-am spus aşa: „Vom face un interviu cu Alteţa Sa Regală. Dacă spui cuiva, te tai mărunt şi te arunc la câini…”. A fost o lumină superbă pe Alteţa Sa. Atunci am văzut cum trebuie să se aşeze o femeie pe scaun, cum trebuie să stea, ce înseamnă o atitudine regală…

Am luat cu mine poveştile lui Ispirescu şi am refăcut puţin această poveste. Şi Alteţa Sa a început să citească:

A fost odată ca niciodată un rege atât de iubit de supuşii săi, dar, într-o zi, vecinul său, Împăratul Roşu, a venit peste el şi i-a luat ţara.

Povestea continua şi nu ştiai dacă este povestea lui Ispirescu sau a Casei Regale.

Dimineaţa am primit un telefon de la Uniter, că eram invitată.”

irina szasz

IRINA SZASZ

documentarul „În numele Tatălui” (realizat de Bogdan Şerban Iancu), 18 ianuarie 2015, min. 19:30

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Un comentariu la &8222;Irina Szasz: „A fost odată un rege atât de iubit de supuşii săi, dar, într-o zi, vecinul său, Împăratul Roşu, a venit peste el şi i-a luat ţara.”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s