Val Vâlcu: „Cred că monarhia este o soluție mai bună decât sistemul prezidențial și că se va impune.”

Cred că monarhia este o soluție mai bună decât sistemul prezidențial și că se va impune, mai devreme sau mai târziu. Chiar dacă majoritatea are o altă părere, rămân un susținător al acestei forme de reprezentare democratică. Cred că asta este esența democrației: să nu îți fie teamă sau rușine să îți spui punctul de vedere, chiar dacă este subunitar.

Pe de altă parte, președintele României are, dacă respectă Constituția, obligații de rege: trebuie să se poziționeze deasupra partidelor, să îi reprezinte pe toți românii, să medieze între puterile statului, fără să își impună poziția partizană, să intervină doar în momente critice… E o naivitate să crezi că un astfel de ”monarh”, ales, odată la 5 ani, cu sprijinul partidelor, după ce depune jurământ de credință doctrinar, va renunța la culoarea politică și la partidul care trebuie să îl poarte în spate, pentru al doilea mandat!

Nu cred nici că a fi de stânga înseamnă că trebuie să susții sistemul prezidențial, așa cum spune, printre alții, Victor Ponta. Sunt în Spania sau Anglia destui oameni de stânga fideli monarhiei  care îl pot contrazice, nu mai pierd eu vremea. Resping, de asemenea, ideea că monarhiștii ar trebui să boicoteze alegerile sau să-și anuleze votul. A boicota alegerile înseamnă să boicotezi democrația. Iar a te duce și a-ți anula votul, dacă nu e nevoie de cvorum, nu văd ce demonstrează.”

Val Vâlcu, DC News, 6 octombrie 2014

Anunțuri

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

5 gânduri despre &8222;Val Vâlcu: „Cred că monarhia este o soluție mai bună decât sistemul prezidențial și că se va impune.”&8221;

 1. Curioasă opinie aveţi d-le Vâlcu!
  Cum naiba se face de încercaţi prin tot felul de tertipuri „lingvistice” să mă obligaţi pe mine să votez negativ?!
  Păi din câte cunosc votul are trei atribute domnule: ACCEPTARE, NEGARE şi ABŢINERE. Păi dacă nu am ce alege dintre candidaţii la prezidenţiale, pentru că nici unul nu îndeplineşte profilul unui adevărat preşedinte de care şi dvs. faceţi vorbire la începutul articolului, vă citez „…președintele României are, dacă respectă Constituția, obligații de rege: trebuie să se poziționeze deasupra partidelor, să îi reprezinte pe toți românii, să medieze între puterile statului, fără să își impună poziția partizană, să intervină doar în momente critice….”, ce doriţi? Să votez negativ conform idioatei vorbe „din două rele să aleg răul cel mai mic”?
  Uite d-le Vâlcu, în opinia mea este cât se poate de legal şi civilizat să te abţii la vot prin prezenţă la urne, conform raţionamentului explicat mai sus. ABŢINEREA este un atribut al votului şi ca atare poate fi folosit.
  Cum se poate materializa acest atribut al votului?
  Prin a-ţi anula votul, iar acest gest civic categoric nu poate fi interpretat ca un boicot al alegerilor ci dimpotrivă, ca un gest de curaj prin care argumentezi faptul că nu te interesează „cele două rele”, nici cel mai mare şi nici cel mai mic.

 2. Oricum ati alege, veti da mereu de „aceeasi Marie cu alta palarie”! Asa ca, spor la vot!
  Personal imi voi anula votul in semn de protest fata de republica ilegala…si va rog, nu mai dati vina pe cei care isi anuleaza votul! Nu e vina mea (si nici a lor) ca romanii continua sa voteze de 25 de ani cand un mascarici cand altul!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s