Alteţa Sa Regală Principele Radu al României: „Familia Regală duce mai departe legământul european, democratic și constituțional al Regelui Carol I.”

Aula Mare, 6 octombrie 2014

Înalţi demnitari ai statului român,

Doamnelor și domnilor academicieni,

Regele Carol I a fost întemeietorul Statului român modern, tot așa cum 10 Mai este ziua de naștere a statului european, independent și suveran, cu numele de România. Regele Carol a fost deschizător de drumuri, vizionar și un om de acțiune. El a înfăptuit, timp de 48 de ani, una dintre cele mai durabile dezvoltări din istoria noastră, fondând instituții vitale, dând contur identității noastre și statornicind securitatea națională.

Evaluarea domniei lui Carol I se poate face simplu: dacă luăm criteriile de bază ale Uniunii Europene și NATO vom vedea că, în ciuda limitărilor vremii, Carol apare surprinzător de contemporan cu noi: fondator de instituții de bază ale Statului, promotor al profesionalismului în politică, societate și economie, strateg și reformator al Forțelor armate, încurajator al puterii soft (educație, cultură, politică externă, tradiții, specific național), voce europeană prin excelență, puterea exemplului personal, creator de proiecte civice, întăritor al suveranității în paralel cu adaptarea la jocul regional, participant cu trupe la alianțe militare continentale.

Familia Regală duce mai departe legământul european, democratic și constituțional al Regelui Carol I, contribuind la consolidarea statului și reprezentând simbolic națiunea, încurajând tradițiile și sprijinind educația și cultura noastră, susținând binefacerile deschiderilor democratice, ale globalizării, adâncind legăturile României cu Europa, promovând libertățile și drepturile omului, încurajând comunicarea și inițiativa individuală.

Puterea unei societăți nu stă doar în politică, destinul unei națiuni nu este scris doar de conducătorii ei, iar devenirea societății nu este creionată doar de mințile care-o luminează. În momentul în care românii, după câteva decenii de întuneric, au înţeles că patriotismul se măsoară în infrastructură, că rolul de model este tot atât de necesar ca şi parlamentarismul, că puterea exemplului personal este tot atât de valoroasă ca şi prosperitatea, când au simţit pe pielea lor că legitimitatea dată de voturi nu înlocuieşte mândria și nici competența, când au intuit că abilitatea politică nu poate suplini loialitatea, atunci românii de astăzi au declarat pe Carol I al doilea mare român al tuturor timpurilor. Tot ei, românii de astăzi, au cerut în număr de aproape jumătate de million punerea statuii regelui lor la locul ei.

Este suficient să te uiţi la statuia Regelui Carol și la Biblioteca sa, aşa cum arată ele astăzi în Piața Palatului Regal, ca să înţelegi că se poate construi o Românie curată, dar prosperă, delicată, dar bine dotată instituţional, paşnică, dar energică, elegantă, dar pragmatică, frumoasă, dar puternică.

Familia Regală, fondată de Regele Carol I acum aproape un secol și jumătate, este o instituție istorică de esență statală capabilă, precum fondatorul ei, să găsească astăzi și mâine modalități noi, flexibile, motivate și potrivite de a fi utilă.

Comemorarea de astăzi este o sursă de inspirație pentru generația tânără, fiindcă omagiază curajul, profesionalismul, loialitatea și un nou început european în istoria noastră modernă.

Sursa: România Regală

Anunțuri

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s