Horia Bernea: „Avem şansa unui Rege adevărat, monumental şi smerit.”

Horia Bernea scrie, în „22” (1-7 mai 1992):

„Avem şansa unui Rege adevărat, monumental şi smerit, modest şi impozant, expresiv şi de aceea economic în toate manifestările lui.

Văzându-l, nu am putut suporta ideea unei guvernări prezidenţiale şi nu am mai putut vedea pe cineva care ar putea sta alături de el, orice „concurent” (alternativă sau juxtapunere) capătă ceva derizoriu.

Noi sîntem toţi oameni mai frumoşi sau mai urîţi, mai curaţi sau mai murdari, mai deştepţi sau mai proşti: el este Rege. Născut Rege!”

Paştile din 1992 au fost „cel mai frumos Paşti petrecut de noi, cînd Dumnezeu a vrut ca totul să conlucreze pentru a bate acea boare de dragoste cu cuprinde străzile oraşului.”

Majestate, nu pleca, Editura Anastasia, p. 139

Prof.univ.dr. Nicolae Constantinescu, semnatarul unui text în acelaşi volum, îl evocă pe prietenul său Horia Bernea la emisiunea „Ora Regelui”, 26 ianuarie 2013 (interviu şi ediţie de Marilena Rotaru), min. 35:00

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Un gând despre &8222;Horia Bernea: „Avem şansa unui Rege adevărat, monumental şi smerit.”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s