Comunicat: al II-lea congres al Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei (26-28 septembrie 2014, Buşteni)

COMUNICAT

În perioada 26-28 septembrie 2014, a avut loc la Buşteni, la Hotel Silva, cel de-al doilea congres al asociaţiei ALIANŢA NAŢIONALĂ PENTRU RESTAURAREA MONARHIEI. La eveniment au participat circa 200 de persoane, membri din toate cele 17 filiale şi sucursale judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi invitaţi din alte patru organizaţii judeţene în curs de constituire, scopul întâlnirii fiind discutarea strategiei asociației pentru perioada 2014-2015 precum și supunerea la vot a câtorva aspecte organizatorice.


Astfel, a fost ales un Consiliu Director mai suplu, format din 19 membri din toată ţara în frunte cu copreşedinţii Marilena Rotaru şi Cătălin Şerban, dar şi un Consiliu de Etică extins şi cu atribuţiuni sporite, format din 9 membri. S-a acordat un nou mandat Comisiei de Cenzori. A fost creat un Secretariat General compus din Secretarul General, funcţie existentă şi până acum, un Secretar Executiv şi trei asistenţi. Au fost operate o serie de modificări la Statut, care vor fi cuprinse într-un act adiţional, şi au fost adoptate un cod etic, un regulament general de ordine interioară, un regulament al Comisiei de Etică şi un regulament al Organizaţiei de Tineret, toate cu scopul de creşte eficienţa Alianţei în îndeplinirea nobilului său scop, Restaurarea Monarhiei Constituţionale în România.
Faţă de diversele propuneri mai mult sau mai puţin electorale puse în circulaţie în ultimul timp, prin strategia adoptată, ALIANŢA NAŢIONALĂ PENTRU RESTAURAREA MONARHIEI şi-a asumat o atitudine rezervată faţă de toate acele idei care nu sunt de natură să conducă direct la rezultatul dorit: de exemplu, convocarea de referendumuri în afara procedurii de reformă constituţională. ALIANŢA NAŢIONALĂ PENTRU RESTAURAREA MONARHIEI se pronunţă pentru constituirea Parlamentului României în Adunare Constituantă sau pentru o procedură de revizuire a Constituţiei existente care să aibă drept scop pe deplin asumat schimbarea formei de guvernământ.
Două au fost însă momentele cu adevărat încărcate de emoţie ale întâlnirii.

Primul a fost prilejuit de constituirea Consiliului de Onoare al ANRM, alcătuit din personalități ale societății noastre: doamna Doina Cornea, doamnele Flavia Bălescu și Rodica Coposu, domnul Mircea Carp, fost director al ”Europei Libere”, domnul prof. dr. Nicolae Constantinescu, domnul prof. ing. Nicolae Noica, maestrul Victor Rebengiuc, domnul Dinu Zamfirescu, membru al C.N.S.A.S, domnul Ion Caramitru, Director al Teatrului Național ”I.L.Caragiale” din București, maestrul Dan Grigore, Pianist al Casei Regale, Oana Pellea, domnul Andrei Dimitriu, director al Filarmonicii ”G.Enescu”, doamna Gabriela Carp, critic de artă, maestrul Dorel Vișan, doamna Lucia Hossu Longin, doamna prof. dr. Monica Pop, doamna Carmen Tănase, domnul Mihai Anton Angelo Ricci, domnul Cristian Bădiliță, teolog și scriitor, domnul dr. Filip Lucian Iorga, istoric, domnul Ion Andrei Gherasim, director executiv al Fundației ”Corneliu Coposu”, domnul George Tzipoia, artist plastic, domnul Ioan Paul Popescu, sociolog, fost deținut politic.

Ziua de 28 septembrie a însemnat primirea onorantei vizite a câtorva dintre personalităţile invitate să facă parte din acest for.

Astfel, au luat cuvântul în faţa participanţilor, la invitaţia co-preşedintelui ANRM, dna Marilena Rotaru, jurnalistul Mircea Carp, prof. dr. Nicolae Constantinescu, Dinu Zamfirescu, scriitorul Cristian Bădiliţă, Ion Andrei Gherasim, istoricul Filip Lucian Iorga. Mesajele oaspeţilor au fost cutremurătoare, fiecare având motive
personale întemeiate pentru care susţine monarhia ca singura soluţie morală pentru viitorul României. Dar poate cea mai emoţionantă mărturie i-a aparţinutprof. dr. Nicolae Constantinescu: „Experienţa de a trata răniţii Revoluţiei a fost copleşitoare. Am văzut atunci copii împuşcaţi, copii de 15, 16 ani, care strigaseră „Jos Ceauşescu!”. Copleşitor. Am şi plâns în timpul unei operaţii… După aceea, mi-am propus să fiu un mărturisitor: să mărturisesc că sunt creştin ortodox şi să mărturisesc regalismul meu (…). De 67 de ani se încearcă spălarea creierelor, aruncându-se minciuni despre Casa Regală. Iată însă că oamenii încep să afle adevărul, chiar şi fără eforturile conjugate ale conducătorilor societăţii”.

Al doilea moment definitoriu al întâlnirii monarhiştilor l-a constituit flashmob-ul organizat duminică, 28 septembrie 2014, începând cu ora 14,30, în centrul oraşului Sinaia. Pentru a marca cei 100 de ani care au trecut de la moartea Regelui Carol I, dar şi cu ocazia Zilelor Oraşului Sinaia, care a găzduit în aceste zile festivalul Sinaia For Ever, membrii ANRM au desfăşurat şi purtat prin centrul staţiunii un tricolor de 150 de metri lungime şi cinci metri lăţime, explicându-le totodată turiştilor şi localnicilor importanţa comemorării Regelui care a creat România modernă.
.

Bucureşti,
29 septembrie 2014

CĂTĂLIN ŞERBAN,
Copreşedinte A.N.R.M.

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s