Tiberiu Cnab: „Sunt monarhist din nenumărate motive. Sunt atâtea argumente… Poporul român este creştin şi are nevoie de un voievod.”

ANRM

Din seria „Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei”

Regalist este cel care îl admiră, adulează, iubeşte pe rege. Pe un anumit rege. Sunt regalist.

Monarhist este ceva uşor diferit. Cred că sistemul monarhiei constituţionale este cel mai potrivit pentru România. Deci sunt şi monarhist.

IMG_1743.JPG

***

Sunt regalist fiindcă Regele e vertical, e drept, calm, înţelept, că a ştiut să treacă peste lovituri grele cu demnitate, ca şi cu pistolul la tâmplă. Că e pur şi simplu un erou. Că ştie să salute (ai privit vreodată cum salută Regele cu ambele braţe ridicate lumea din jurul său? E ceva între salut, rugăciune şi îmbrăţisare). Fiindcă e un om pe care îl iubeşti pur şi simplu. Şi care impune respect. Fără armate sau fără aplaudaci. Fiindcă e simplu ca om, şi te poţi trezi, dacă ai nevoie, să îţi repare maşina sau să îţi toarne ceai în ceaşcă.

Apoi Principesa Margareta. E o doamnă prin definiţie, implicată în chestii fine de ajutor în România sau aiurea în lume. Dar care are energie şi are o determinare zdrobitoare în a face bine. Şi fiindcă e frumoasă. Cu ea Regină, nu mi-ar fi ruşine să fiu reprezentat.

Şi principele Radu (care ca să nu fie nici un dubiu, doar prinţ consort, deci fără să aibă drept dinastic), un om pe care l-am văzut în 1987 la Naţionalul ieşean. Dar care a devenit un foarte bun comunicator al Casei Regale, plin de civilizaţie, respect, cu verb extraordinar.

Sau Principele Nicolae. Un tânăr care e normal, fără fiţe, care face o foarte bună impresie în vizitele sale.

De ce sunt monarhist? Păi asta e şi mai important.

Fiiindcă monarhie a fost în România sau în statele române (cu excepţia comunismului şi a perioadei postcomuniste de azi) dintotdeauna. La început, absolută. De la 1866 (de la Cuza de fapt, într-o forma hibridă) constituţională mai apoi.

Fiindcă Monarhul este unsul lui Dumnezeu, este «botezat» ca Rege, precum un copil. E Dumnezeu lângă el. În el. Fiindcă poporul român este creştin şi are nevoie de un voievod. Mitul voievodului este intrinsec cuibărit în individul de pe aceste locuri. Probabil vine din Ortodoxie, are nevoie de Iisus, are nevoie de modele. Fiindcă aceeaşi nevoie de voievod apare şi la sârbi, şi la bulgari, şi la ruşi. Comuniştii au vulgarizat asta aducându-ne un tătuc, Stalin, Dej, Ceauşescu. Au speculat nevoia acestui popor de un voievod dându-i un surogat.

Apoi, fiindcă monarhia e mai ieftină decât republica. Fiindcă nu se organizează campanii electorale prezidenţiale sau pentru referendumuri de demitere. Fiindcă sistemul de Domenii ale Coroanei (un fel de RAPPS) nu e funcţional pentru preşedinţie, dar e funcţional, şi acoperitor financiar pentru Casa Regală.

Fiindcă Sistemul Monarhic nu crează pasiuni electorale la vârf. Şi nu înnebuneşte lumea, segmentând societatea. Fiindcă Monarhul nu e parte a jocului politic, e chiar un arbitru care respectă regulile jocului. O, sunt atâtea argumente…

***

Momente memorabile

1992: 1 milion de oameni. Îmi aduc aminte că în Bucureşti se făcuse o scenă improvizată pe care cântau unii cu chitarele cântecele Pieţei Universităţii `90, spunându-ne din când în când că va veni Regele acolo. Mi-am zis: «Regele pe scena improvizată? Nu cred, dar dacă nu iese să salute lumea, va da rău». Şi Regele a ieşit la Balconul de la Continental şi a salutat mulţimea. Cât de regal!

2011: Apoi, imnul cântat la Garden Party acum 2 ani, de 12 mai. Orchestra cânta Imnul Regal şi în faţa mea era Regele, demn, vertical. A fost prima dată când am simţit că trebuie să pun mâna la inimă, asa cum ar trebui să se asculte Imnul ţării. Aşa, sunt multe momente. E o emoţie puternică de fiecare dată. E ceva magnetic.”

„Adevărul”, 9 mai 2013

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s