Radion Chiaburu: „Pentru mine, faptul că am fost coleg de clasă cu Regele Mihai a fost salvarea vieţii.”

„Faptul că am fost coleg cu Regele pentru mine a fost salvarea vieţii. Fiindcă, în felul ăsta, eu mi-am refugiat familia […]

Sunt vândut monarhiei!”

(Radion Chiaburu, „Adevărul”, 2007)

Radion - fotografie contemporană

Radion Chiaburu a fost coleg de liceu al Marelui Voevod de Alba Iulia, Mihai al României, reprezentând Basarabia. A plecat atunci din locul natal, pentru studii în clasa regală de la Bucureşti, şi s-a stabilit în capitală, după absolvirea studiilor militare la Târgu Mureş (iunie 1941 – la ocuparea Basarabiei).

În august 1944, după spargerea frontului de către sovietici, a început reocuparea Basarabiei (ocupată în iunie 1939, eliberată în iunie 1941). Avertizate de Radion, familia Chiaburu, rudele sale, au început să se refugieze dincolo de Prut, pe teritoriul României. Radion s-a adresat Majestăţii Sale Regelui Mihai pentru a primi ajutor: prompt, Casa Regală le-a trimis un avion şi, prin grija administratorului Domeniilor Coroanei (Dimitrie D. Negel), i-a stabilit „în siguranţă” într-o casă la Segarcea, judeţul Dolj, în Oltenia, pe o proprietate a Domeniilor Coroanei.

Refugiaţii basarabeni din 1944 au avut un statut diferit de cei refugiaţi în 1940, existând mai multe tentative ale autorităţilor sovietice de a-i readuce pe teritoriul Basarabiei. În mod fericit, familia Chiaburu nu a avut astfel de probleme – datorită protejării lor de către Casa Regală.

(din “Povestea vieţii lui Radion Chiaburu”, 2014)

Anunțuri

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s