Iustin Capră: „O monarhie este cam de 5 ori mai ieftină decât o republică.”

iustin capră

„Platon, acum 2500 de ani, a creat republica care-i poartă numele şi a regretat până la sfârşitul vieţii, deşi în timpul acela Aristotel şi alţii erau şcoliţi în spiritul monarhic.

Monarhia reprezintă o legătură între Dumnezeu şi om. Ţările cu monarhie constituţională au cea mai bună stabilitate economică şi politică. În republică sunt mult mai mulţi de întreţinut de popor decât un Rege, care, după cum vedeţi, îşi conduce singur maşina (Regele Mihai), şi are o modestie mai mult decât mulţi dintre potentaţii actuali. […]

O monarhie este cam de 5 ori mai ieftină decât o republică – unde sunt alegeri etc.”

– Iustin Virgilius Capră, discipol al lui Henri Coandă

„Ora Regelui”, 29 martie 2014

(vezi şi Marius Ghilezan)

justin-capra

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

5 gânduri despre &8222;Iustin Capră: „O monarhie este cam de 5 ori mai ieftină decât o republică.”&8221;

 1. REGELE e REGE si nimic mai mult,al asemana cu Dumnezeu sau a imagina o legatura cu Divinitatea e prea mult acum in mileniul trei,ar insemna sa gindim in acest secol cu mintea omului de acum 150 de ani.

 2. Când va treziți și desteptati, votați !
  Poate vrei sa vezi acum și „puțină” Restaurație, ca sa mai potolim pe uzurpatorii adevăratei identități naționale ? ” Știți proverbul:” NUMELE PROȘTILOR PE TOATE GARDURILE…!” „Puțin㔑 Restaurație n-ar strica acum ! Toți Deștepții neamului romanesc sunt de părerea Ing. Iustin Capră. Marele inventator și inovator roman va demonstrează ca :
  „O monarhie este cam de 5 ori mai ieftină decât o republică.”
  „Sa economisim, zic…!!!” Dar cum ? Prin Referendum sau Plebiscit…, ca doar n-om fi mai prosti ca ‘romanii de la 10 Mai 1881’… ? Va dați seama cam ce șoc ar fi pentru: toți cei 14 ‘catindati’ la „Întâiul ciolan al țării”‘ și cercurile lor de interese meschine și antipopulare…? Vă dați seama cam de ce-ar fi ăștia în stare, dacă n-ar mai fi văzuți pe toate „gardurile” României ?
  In general, Poporul roman își elogiază „geniile neamului”, dar nu prea este de acord cu opțiunea lor politica… Sau este…? O să vedem la vot !
  Votezi, alegi ! Nu votezi, culegi iar ‘veșca’ rusească…!

  1. Eu privesc votul prin atributele sale juridice:ACCEPTARE, NEGARE şi ABŢINERE. Toate aceste atribute au putere juridică identică înainte de vot şi pe timpul votului.
   O singură situaţie avem ca un atribut al votului să capete putere juridică mai mare, la sfârşitul actului electoral. Democratic majoritatea decide care atribut al votului este mai important.
   Eu voi folosii ABŢINEREA ca atribut al votului, prin prezenţă la urne… nu am ce alege din candidaţii prezentaţi opiniei publice pentru alegerile prezidenţiale.

 3. daca s-ar fi instalat monarhia ,averea poporului ,nu s-ar fi impartit la atiti avari si nu s-ar fi cheltuit atit cu alegerile si spagile …Cit despre casa regala ,a intrat in drepturi istorice existente …../un tata permanent ,dinastic nu are interesul de agonisala si umplerea sacului personal ,ci de a ingriji de familia -tara pina la moarte .Acum sintem mereu copii vitrigi pe drumuri pribege …..omul s-a nascut lasat de Dumnezeu si fiecaruia i-a harazit un destin ,avarii -voiajori ,nu o sa tina niciodata cont de acest precpt ;
  ci de buzunarul lor . Traiasac regele in pace si onoare ,de tara si popor ocrotitor !

 4. Cea mai importantă instituţie monarhică Casa Regală a României, există şi îşi face treaba foarte bine în condiţiile istorice actuale. Ce este esenţial pentru patria şi destinul neamului meu,… recunoaşterea acesteia de către fiecare dintre noi cu respectul şi onoarea cuvenită. În opinia mea trezirea de care face vorbire imnul ţării este şi o referire la o astfel de atitudine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s