12 istorici despre 23 august

Dan BERINDEI: Dacă n-ar fi fost 23 august, am fi fost supuşi unei ocupaţii militare extrem de dure, care ar fi grăbit ritmul instaurării sistemului căruia i-am fost prizonieri o jumătate de veac. […] Iar, din punct de vedere al însemnătăţii în istoria universală, este un lucru cert că această răsturnare din România a slăbit în general apărarea germană şi a dus la grăbirea sfârşitului războiului în ansamblu.” (s)

Adrian CIOROIANU: Actul de la 23 august a fost „singura ieşire onorabilă, salvatoare pentru un popor şi pentru un stat care atunci se aflau de partea învinsă a războiului. […] 23 august 1944 a fost într-adevăr o mişcare politică salvatoare.” (s)

Dan FALCAN: “Toate acuzele aduse autorilor loviturii de palat de la 23 august, în special Regelui Mihai I, că deciziile lor din aceea zi şi cele ulterioare au contribuit la instaurarea comunismului, sunt lipsite de vreun temei real” (s).

George FILITTI: 23 august „a fost o hotărâre excepţională a tânărului monarh Mihai I, de a întoarce frontul, gest apreciat în primul rând de americani; a scurtat cu jumătate de an Al Doilea Război Mondial”. (s)

Filip-Lucian IORGA: la 23 august,  „deşi avea doar 23 de ani”, regele Mihai „a înfăptuit un act de mare patriotism şi de mare curaj personal, scoţând România din alianţa cu Germania lui Hitler. Prin acest act Regele Mihai a salvat România de la distrugere, pentru că sovieticii nu s-ar fi sfiit să pârjolească România, a scurtat războiul cu mai multe luni de zile şi a salvat zeci de mii de vieţi.” (s)

Adrian MAJURU: „Un eveniment major din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial […]  23 august a fost unul dintre puţinele momente din istoria României când au fost luate decizii într-un termen teribil de scurt, dar având consecinţe pentru cel puţin trei-patru generaţii […] Reacţia era de a salva fiinţa naţiunii române de a deveni o gubernie a Rusiei Sovietice şi chiar de ciuntire a teritoriului naţional în favoarea Rusiei, care ar fi vrut întreaga Moldova.Dacă avem astăzi România pe care o vedem pe hartă, cu pericolul de a o pierde astăzi […] ei bine, această Românie o datorăm şi decidenţilor zilei de 23 august 1944.” (s)

Neagu DJUVARA: „Cred că sunt singurul supraviețuitor din grupul care a făcut 23 august, deci nu pot să îl condamn. Sunt de atunci atâtea comentarii împotrivă… ca și când s-ar fi putut face altceva decât un armistițiu în momentul acela! Sunt foarte multe voci de atunci care își închipuie că Antonescu ar fi putut să facă o pace mai bună, adică un armistițiu mai bun” (s) această improvizare se datora tocmai faptului că Antonescu nu ştiuse să profite, de la 1 iunie 1944 deja, de asentimentele sovieticilor de a încheia armistiţiul în condiţiile lui!” (Misterul telegramei de la Stockholm….”, Ed. Humanitas, 2012, p.56).

Zoe PETRE: „Ziua de 23 august, armistiţiul din 1944, rămâne o zi extrem de importantă în istoria României şi în istoria Europei […] La 23 august 1944, România a ieşit din alianţa cu Germania, a întors armele împotriva foştilor aliaţi şi a contribuit, în mod foarte semnificativ, la grăbirea victoriei în Al Doilea Război Mondial.” (s)

Cosmin POPA: „Din perspectiva comunizării, 23 august n-a avut niciun impact. Comunizarea s-a făcut când interesele URSS au cerut-o şi anume sfârșitul lui 1947, indiferent de ţările care au fost comunizate au ieşit din război sau s-au comportat în război. […] A discuta despre 23 august ca despre momentul care a salvat România de la extincţie e o exagerare. Dar cred că putem fi de acord că a salvat România de la distrugerea fizică, pentru că transformarea teritoriului într-un teatru de operațiuni unde s-ar fi intersectat în conflict trupele naziste și sovietice ar fi dus la pagube uriașe.” (s)

Iulian SÎMBETEANU: “Toate (negocierile) între aliaţi şi reprezentanţii României pentru încheierea unui armistiţiu nu au avut niciun rezultat până la 23 august 1944, când acţiunea fermă a regelui Mihai a scos ţara din Axă.” (s)

Ciprian STOLERU: “Dictatura comunistă nu îşi are cauza în actul de la 23 august, ci în întreaga evoluţie a celei de-a doua conflagraţii mondiale.” (s)

Nicolae Şerban TANAŞOCA: La 23 august 1944, Regele MIhai a reuşit „să restaureze ordinea constituţională a statului român modern în forma hotărâtă de creatorii acestuia […] reafirmând autoritatea Coroanei şi reactivându-i funcţiile în spiritul tradiţiei constituţionale şi în scopul binelui obştesc”. (s)

Anunțuri

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

3 gânduri despre &8222;12 istorici despre 23 august&8221;

  1. Cei care susțin, aberant, că Actul de un mare curaj și patriotism de la 23 August 1944 ar fi dus la instaurarea comunismului să încerce să-și folosească puțin sinapsele… comunismul, rod al prezenței trupelor sovietice și expansiunii Moscovei, s-ar fi instaurat oricum… doar așa s-a întâmplat, în Polonia și în Cehoslovacia, unde nu a existat un Rege care să aresteze câte un Antonescu local… nu-i așa kamarazi, sau chiar nu suntem în stare să gândim deloc, dincolo de propria ogradă verde-brună?

  2. E cat de poate de clar. In ciuda tuturor evidentelor cei care au pretentia ca ne reprezinta sunt tacit intelesi in a acorda circumstante complotistilor. Vin insa vremuri tulburi. Voi sa munciti pentru Romania si tot voi sa o aparati cu pretul sangelui. Chiar daca va fi varsat degeaba. Si pentru voi trebuie sa fie o rasplata.

    1. „tacit intelesi in a acorda circumstante complotistilor” -> Acuza dvs. este nejustificată şi, pentru aceasta, comentariile dvs. nu vor mai fi publicate pe acest blog. Cu părere de rău – dar cu Filip Iorga şi Adrian Majuru sunt prieten, iar pe o doamnă ca Georgeta Filitti cum o puteţi acuza de aşa ceva?! -, vă mulţumesc pentru înţelegere 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s