Nicolae Noica: „Monarhia este un altfel de model de societate.”

Ora Regelui, 30 martie 2013 (redifuzată la 10 august 2013)

(ediţie şi interviu realizate de Marilena Rotaru)

„Marea problemă cu care ne confruntăm astăzi cu toţii este că dorim un alt model de societate, prin care lumea să se simtă mai bine, să ducă o viaţă normală. Eu afirm că acest model există, îl avem alături: Monarhia. Exemplific prin ceea ce a făcut Carol I, Ferdinand, lucruri deosebite. […]”

„Am înţeles acum ceva vreme în urmă că este absolut necesar să ne cunoaştem rădăcinile – şi din punct de vedere al familiei, şi din punct de vedere al preocupărilor tehnice, şi de multe ori şi din punct de vedere al evoluţiei politice. 50 de ani de comunism ne-au interzis acest lucru. […] am crezut că e bine să scriu şi ceva despre neamul Noica şi personalităţile din această familie.

Primul meu contact cu monarhia a fost la vârsta de 9 ani: în 1952, tatăl meu a fost arestat; a doua zi, mama a tăiat dintr-o lucrare mare figurile unor „bărbaţi cu barbă”; la vârsta noastră, am întrebat ce s-a întâmplat (era vorba de „Enciclopedia României” a lui Gusti) şi mama ne-a spus că noi nu avem voie să vorbim despre regi: Carol I, Ferdinand I, pentru că tatăl ei a fost aghiotantul regelui Carol I. Până în 1990, despre el nu s-a vorbit. […]

Din documentele pe care le-am cercetat, am constatat că familia are nişte începuturi la începutul sec. XIX. Câteva personalităţi care s-au impus: […] Iacovache Noica, un mare agricultor, deputat în Parlamentul Ţării, foarte apreciat de Carol I […] Dumitru Noica, un mare profesor şi un mare clinician […] Grigore Noica, absolvent al unei Şcoli Superioare de Agricultură din Germania şi senator în Parlamentul României, care a fost tatăl lui Constantin Noica. Pe urmă vin ceilalţi: Ştefan Noica, doctorul, tatăl meu […] În acest mediu s-a format şi a apărut Constantin Noica: depinde de familia în care te naşti.

Titulescu era bun prieten cu Otescu, căsătorit cu fata lui Paraschiv Noica, care a apreciat foarte mult aceste două familii care reprezentau clasa de mijloc (de agricultori şi profesori, care „fac partea bună a sufletului românesc”).”

Nicolae Noica

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s