Liviu Ioan Stoiciu: „În vremuri de criză n-ar fi trebuit să punem sub semnul întrebării și forma de guvernământ a statului român, care este republică?”

Joi, 10 mai 2012. Ce bine suna: Regatul României. Mare păcat că nu mai avem obsesia lui 10 Mai, devenind „republică populară” din 30 decembrie 1947 și că în timpul Revoluției nu ne-am gândit să reluăm firul rupt, să reinstaurăm monarhia constituțională pe 30 decembrie 1989, sau pe 10 mai 1990…  Pe 10 mai 1866 Carol I devine Domnitor al României. 11 ani mai târziu, pe 10 mai 1878, tânărul stat îşi oficializa independenţa, iar la 10 mai 1881 România devenea Regat. Azi, la statuia ecvestră a Regelui Carol I (din fața Bibliotecii Centrale Universitare), unde Regele Mihai a venit să depună o coroană de flori de Ziua Monarhiei, aproximativ 150 de simpatizanţi ai monarhiei şi membri PNŢCD au scandat “Regele şi Patria”, “Monarhia salvează România” sau “Majestate, vă aşteptăm la Palatul Cotroceni”.

Și gata, ne vom aminti anul viitor de 10 Mai? În vremuri de criză n-ar fi trebuit să punem sub semnul întrebării și forma de guvernământ a statului român, care este republică? Monarhiile din Europa sunt mai mult decât legitime. Interesant, protestatarii din Piața Universității (i-am văzut și în această seară scandând „Jos Băsescu!”; vă reamintesc, protestează din 13 ianuarie 2012) n-au scandat „Regele Mihai!” – se repetă povestea din zilele Revoluției, subconștientul colectiv nu-l cuprinde pe Regele Mihai (nici monarhia constituțională) ca soluție pentru România, din nefericire. […]”

Liviu Ioan Stoiciu, 10 mai 2012

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Un gând despre &8222;Liviu Ioan Stoiciu: „În vremuri de criză n-ar fi trebuit să punem sub semnul întrebării și forma de guvernământ a statului român, care este republică?”&8221;

  1. DIN PĂCATE ASA ESTE ** IN VREMURI DE CRIZĂ AR TREBUIE PUSĂ IN DISCUŢIE SI FORMA DE GUVERNAMÎNT DIN ROMÂNIA – REPUBLICA- CLASA POLITICĂ IN ANSAMBLUL EI ESTE RETICIENTA- NU SE VREA SCHIMBAREA IN BINE ADICĂ REVENIREA LA MONARHIE CONSTITUTIONALĂ IAR POPORUL IN MARE PARTE MANIPULABIL N U PREA STIE CE A INSEMNAT SI POATE INSEMNA MONARHIA, N U S-AU SĂTURAT DE PRESEDINTI ?!!!!!!! PRESEDINTI CARE AU TOLERAT CORUPŢIA, INCOMPETENTA LA TOATE NIVELURILE, OAMENII IN GENERE N U CUNOSC CA ** FREGELE TRONEAZĂ NU GUVERNEAZĂ ** AICI ESTE MISIA NOASTRĂ CONSTIENTIZAREA A CIT MAI MULTOR SEMEN I DE AI NOSTRI CU BENEFIICIILE UNUI REGIN BAZAT PE MONARHIE CONSTITUŢIONALĂ- ABIA ATUNCI LA UN EVENTUAL REFERENDUM VOM AVEA CÎSTIG DE CAUZĂ- TRĂIASCĂ MONARHIA– TRĂIASCĂ REGELE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s