M.S. Regele Mihai a inaugurat Casa Musafirilor (Domeniul Regal Săvârşin)

Vineri, 15 august 2014, în ziua marii sărbători a Sfintei Maria, Regele Mihai I și Regina Ana au onorat cu prezența Majestăților Lor inaugurarea “Casei Musafirilor”, edificiu situat în “Satul Regal”, la intrarea pe domeniul Săvârșin. 
Au luat parte Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare și Principele Radu, care au inițiat lucrările de reconstrucție, cu trei luni în urmă. Au fost prezenți primarul și parohul ortodox al comunei, reprezentantul Guvernului, personalități din societatea civilă bănățeană, precum și compania Mondial Villeroy & Boch. La realizarea acestui proiect au contribuit companiile Carpatcement, Electrolux, Gealan și Lemnaterr.

Casa Musafirilor a fost reconstruită cu forțe locale. Au fost selectați zilieri dintre locuitorii comunei, iar ei au fost îndrumați de dirigintele de șantier Ion Ștefan, angajat al Casei MS Regelui. Arhitectul construcției a fost dl Eugen Cordoș, de la Alba Iulia. De administrarea proiectului s-a ocupat dl Ion Tucă, directorul Casei Majestății Sale, iar pe teren au petrecut aproape tot timpul dnii Radu Ghină, consilier regal, și Sebastian Brînzaș, intendentul castelului.
Clădirea a fost refăcută într-un timp-record, 90 de zile, iar materialele folosite pentru refacere au fost doar cele din anii 1800: lemn, cărămidă, piatră, nisip, var. Țiglele de pe casă sunt cele originale, care au fost curățate cu peria, una câte una, și așezate la locul lor.

Fotografii de Cristian Coposesc: România Regală (site). Familia Regală a României (Facebook).

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Un gând despre &8222;M.S. Regele Mihai a inaugurat Casa Musafirilor (Domeniul Regal Săvârşin)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s