Alexandru Hâncu: „Monarhiile sînt mult mai utile, mai plăcute şi, în general, mai umane ca republicile.”

„Monarhiile, chiar dacă unii le declară depăşite, sînt mult mai utile, mai plăcute şi, în general, mai umane ca republicile. […] Sigur, se spune că monarhiile moderne, constituţionale, sînt paraziţi care huzuresc pe banii poporului fără să facă nimic, din moment ce monarhul conduce, dar nu guvernează. O viziune profund greşită.

Odată, fiindcă monarhiile nu stau degeaba, ci fac o grămadă de lucruri bune, chiar dacă unele sînt bune doar pentru tabloide, ca telenovela cu Charles. Se observă însă că derapajele de acest tip nu aparţin direct monarhilor, ci rudelor, iar rudele nu şi le alege nimeni, sînt cum vrea Bunul Dumnezeu. Apoi, dacă monarhul e suficient de longeviv, există şi soluţia de-a sări peste o generaţie, direct la nepot (William).

În al doilea rînd, diviziunea muncii din monarhia constituţională, prin care suveranul e şeful statului, deşi nu guvernează, îl pune la locul lui pe şeful guvernului, adică pe primul ministru. În latină, minister înseamnă slugă. Primul ministru e prima slugă. A poporului, nu a vreunui preşedinte, de pildă. Faptul că suveranul, spre deosebire de preşedintele unei democraţii, e şeful statului permanent, pe lîngă avantajul că economiseşte banii şi nervii naţiunii, scutind-o de încă un rînd de alegeri, dă şi un mesaj limpede premierului: “Tati (sau mami), eu sînt aici pe viaţă. Dacă vrei să te joci mai mult de un mandat, ai grijă ce faci, că tu ai alegeri, nu eu”.

Totuşi, de sondaje de opinie au parte şi monarhii contemporani. Cu diferenţa că le sînt mereu favorabile, cu majorităţi confortabile, ceea ce nu e cazul cu politicienii aleşi. Şi atunci, cum de cea mai puternică ţară din lume nu e monarhie, ci republică? Ei, să zicem că Statele Unite ale Americii sînt excepţia care confirmă regula. Şi apoi, judecînd după puterile pe care le are, preşedintele SUA e o combinaţie de rege şi prim-ministru. Iar în ce priveşte comportamentul, e mai mult regal decît prezidenţial.”

Alexandru Hâncu

Kamikaze, 27 aprilie 2011

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s