Ion Caramitru: „Monarhia va asigura României condiția de țară europeană.”

Interviu din 29 noiembrie 2012:

„Ultimele evenimente de pe scena politică internă au creat un puternic sentiment de simpatie faţă de instituţia monarhiei în rândul populaţiei. Mai credeţi într-un viitor monarhic al României?

Cum să nu? Eu spun asta din `90, `91. Cred că singura formă de guvernământ care i-ar putea asigura României condiția de țară europeană, înrudită în toate formele firești, este monarhia, așa cum ea a salvat România într-un moment de cumpănă, cum a fost odată cu venirea primului rege din familia Hohenzollern. Regele nostru trăiește, este de 20 de ani în România. Sunt 20 de ani pierduți de România. Toate sistemele care s-au succedat până acum au dovedit că nu sunt viabile și au dus la o confuzie și mai mare de valori.

Care ar fi șansele ca România să redevină monarhie?

Dacă se revizuiește Constituția, așa cum se aude, sunt șanse să se pună în discuție publică, prin referendum, forma de guvernământ, ceea ce ar fi trebuit să se întâmple în 1992. Atunci noi am votat o Constituție, în care s-a introdus, din start, fără o dezbatere publică, forma de guvernământ Republica și toată lumea a votat ca atare. Or, în mod logic, după schimbarea unui regim atât de dur, așa zis republican-comunist, un alt regim nu trebuia să se facă pe baza unei dezbateri publice? […] În condițiile de acum, ar trebui să se pună din nou în oglindă sistemele europene de valori și dacă ne ducem la statele care sunt monarhii constituționale, atunci adunăm Belgia, Olanda cu Danemarca, cu Suedia și aflăm că sunt cele mai dezvoltate țări și economic, și politic, din Europa. Atunci, nu e normal să te raportezi la ceea ce este valabil de atâta amar de timp? Eu cred că da.”

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

19 comentarii la &8222;Ion Caramitru: „Monarhia va asigura României condiția de țară europeană.”&8221;

 1. LA CONDITIILE ACTUALE- CIND FORMA DE GUVERNĂMÎNT IN ROMÎNIA **REPUBLICA** ESTE DEJA PERIMATĂ A FOST ADOPTATĂ DE COMUNISTI CU SPRIJINUL LARG AL BOLSEVICILOR SOVIETICI –SE IMPUNE REVENIREA LA O MONARHIE CONSTITUTIONALĂ- FORMĂ DE GUVERNĂMÎNT CEA MAI VIABILĂ. NE-AM SĂTURAT DE PRESEDINTI COMUNISTI SI DE UN PARLAMENT DOMINAT 85 % TOT DIN COMUNISTI, SE OBSERVĂ CU OCHII INCHISI CE SE INTIMPLĂ IN TARA SUB TUTELA *REPUBLICII* FORMA ACEASTA DE GUVERNĂMÎNT A FOST ADOPTATĂ IN TOATE CONSTITUŢIILE POST COMUNISTE TACIT FARĂ O CONSULTARE A POPORULUI, ASA CUM SE INTIMPLĂ SI ACUM CU ASA ZISA REVIZUIRE A CONSTITUTIEI, **REPUBLICA ESTE BATUTĂ IN C UIE** NU POATE FI REVIZUITĂ, PĂREREA LOR- COM ISIA DE REVIZUIRE ESTE UN SIMULACRU DE COMISIE- NU AU CATADIC SIT CEL PUTIN SĂ-I INLOCUIESCĂ PEI CEI AFLATI IN INCHISOARE ( VEZI RE.LU FENECHIU, ) AVEM UN REGE, O CASA REGALĂ INRUDITĂ CU MAJORITATEA CASELOR REGALE DIN EUROPA, ASADAR SE IMPUNE SCHIMBAREA ACESTEI FORME DE GUV, *REPUBLICA* SI ADOPTAREA UNEI CONSTITUTII MONARHICE ,PE SCHELETUL CELEI DIN 1923 BINEINTELES CU MODIFICĂRILE DE RIGOARE. ASA SĂ NE AJUTE DUMNEZEU.

  1. Înseamnă domnia legii şi arată ca o ţară civilizată. Fără prostii ca „legea amnistiei” politicienilor corupţi sau suspendări de preşedinţi doar din voinţă politică „opoziţionistă” (cum i-au făcut lui Băsescu de două ori)…

   1. Domnia legii chiar daca legile sint proaste? Este o tara civilizata atunci cind încalca drepturile omului? In Europa nu exista politicieni corupți?

   2. Dragă Cristina, legile sunt proaste pentru că le facem proaste. Americanii au avut o constituţie bună pe care, deşi i-au adăugat amendamente, au păstrat-o.
    Este civilizată pentru că există drepturile omului, iar încălcarea lor este percepută drept un lucru negativ (lucru despre care nu putem vorbi într-o ţară dictatorială).
    Europa este plină de corupţi. Diferenţa este că, la noi, în România, sistemul este profund corupt – toţi suntem corupţi de sistem, nu numai politicienii.

   3. Daca facem legi proaste ne mai numim „civilizati”?

    Omul de pretutindeni are drepturi dar statul le incalca. O tara nu se poate numi civilizata daca face astfel de legi. Si atunci? Dorim sa fim o tara europeana, dar ce inseamna asta? Spune-mi o tara europeana care nu e mai mult sau mai putin socialista. Spune-mi o tara europeana care nu incalca drepturile omului. Da, aceste lucru este privit negativ, dar daca-i intrebi amanunte, putini stiu sa ti le dea si in general nimeni nu face nimic ca sa indrepte lucrurile. Si atunci de ce am vrea ca Romania sa fie tara europeana?

   4. S-o facem americană, atunci, dragă Cristina 🙂 Singura problemă e că noi avem o amârătă ieşire la mare, deci nu putem fi o putere talasocratică. Ideologul lui Putin ne ademenea cu teoria că noi, românii, am fi, ca ruşii, un popor de pământ, şi că ar trebui să fim uniţi. Dar, din fericire, preşedintele Băsescu, căpitan de navă, a fost foarte proamerican 🙂 Avem, deci, şanse, să ieşim „la ocean” 😀

   5. De ce nu? 😉

    Care principii americane crezi ca ar fi proaste de adoptat in Romania? Oricum, ideea era ca spunem ca vrem ca Romania sa fie o tara europeana, cind de fapt tarile europene nu sint chiar atit de bine de copiat in multe privinte.

 2. Este greu dar nu imposibil ca poporul român să înţeleagă necesitatea instaurării MONARHIEI.

  De ce este greu?
  1. Trei generaţii de români: bunici, copii şi nepoţi încă mai sunt sub influenţa “gulgutelor” trecutului amar, românesc.
  2. Sistemul educativ românesc este în permanenţă sabotat de aşa zise “reforme”, prin subfinanţare an de an şi prin lăsarea de izbelişte a unor proiecte începute. Un aport deosebit în degradarea învăţământului românesc îl aduc decidenţii politici, prin mediocritate şi dezinteres în această chestiune.
  3. Valorile comportamentale care se revăd în atitudini şi opiniile oamenilor politici ce deţin responsabilităţi decizionale, sunt tupeul, mojicia şi inteligenţa negativă în cea ce fac.

  De ce este posibil ca poporul român să înţeleagă necesitatea instaurării MONARHIEI?
  1. Informaţia curată este la îndemâna fiecărui cetăţean, important este doar să o accesăm şi să ne-o însuşim corect. Aici dau exemplu “Scrisoare deschisă către CAN” – Marilena Rotaru http://taranista.wordpress.com/2014/03/18/marilena-rotaru-scrisoare-deschisa-cna/
  2. Adevărul istoric iasă la lumină, este conştientizat de tot mai multi cetăţeni oneşti ai acestei ţări şi vine să confirme nemernicia evenimentelor petrecute la 30 decembrie 1947 şi după.
  3. Statul român actual ca formă de guvernământ este ilegal şi nelegitim. Monarhia nu a fost abolită prin voinţă populară ci prin şantaj, minciună şi ameninţare din exterior (prin consilieri sovietici şi armată de ocupaţie)
  4. De peste 2000 de ani, românul sub diferite nume în timpul istoric, a avut conducători REGI, VOEVOZI, PRINCIPI, DOMNITORI şi iar REGI, doar 66 de ani a avut conducători fel de fel de rapandule secretar de partid, prim-ministru sau preşedinţii de repubici. Nu putem pune semnul “>” între 66>2000… matematica ne-ar lăsa corigenţi la logica socotelilor!
  5. Republica este un deziderat compromis ce nu se potriveşte mentalului românesc şi acest fapt este dovedit în istorie de realizările Regatului Românesc.

  Da doresc pentru România, monarhie constituţională!

 3. E adevarat,numai monarhia constitutzionala mai poate salva Romania dar pentru asta ar trebui si vreo doua,trei partide serioase,cu statut si program solid,pragmatic,cu actziune si efect in timp,nu adunaturi de oportunisti si traseisti fara vreo viziune politica, minatzi doar de dorintza de a face ceva „agoniseala” rapid.

  1. Este adevărat ce spuneţi dumneavoastră, dar conform vorbei „peştele se împute de la cap…” nu am găsit nici un preşedinte din cei patru care i-a avut România, să-mi demonstreze că deţine acele calităţi de conducător de stat eficient, drept,demn şi cu viziune. Nu uitaţi în ultimii 25 de ani România a fost şi este o republică semiprezidenţială. Acest fapt obligă preşedintele să fie un bun şef de stat.
   Deci sistemul şi-a cam făcut de cap…
   Dacă într-o societate republică şi semirepublicană, „capul” pare să fie preşedintele iar el „capul” este putred şi bolnav, istoria celor 66 de ani de republică o confirmă! Nu acelaşi lucru sa întâmplat cu regalitatea, „capul” fiind Casa Regală a României şi implicit liderul ei Regele. Când vorbim de monarhie constituţională „capul” întotdeauna a fost sănătos şi ca atare şi sistemul, partidele şi celelalte forţe democratice, istoria a dovedit-o în cei cei 81 de ani de regalitate, cu bune şi cu rele.
   Da este greu să asanezi o întreagă clasă politică pentru a forma două, trei partide mari, dar … Casa Regală este un model de moralitate şi demnitate pentru societate şi poate impulsiona foarte eficient procesul de igienizare morală şi profesională a politicului românesc. Sunt convins că în maximul 10 ani de zile, apar acele partide politice serioase, puternice şi eficiente pentru mersul societăţii româneşti doar în monarhie constituţională. Nu au ce mai face, onoarea obligă, partidele îsi vor schimba năravul sau cel puţin în prima etapă, îl vor ascunde sub o altă mască a ipocriziei şi oportunismului dar nu pentru mult timp. Regele este rege pentru totdeauna, nu va putea fi şantajat cu funcţii şi bani.

 4. Asigurarea Romaniei a conditiei de tara cu alt profil,ramane de asteptat.Nici o socetate de asigurari nu-ti asigura 100% de a reusii! Merita de a încerca!!!

 5. Sunt de acord că în România după evenimentele din 1989, era mai bine să ne întoarcm la Monarhie când Regele Mihai I, era relativ în putere! Dar dacă atunci nu s-a făcut, azi nu are un urmaș credibil!

 6. Sa ne recastigam MANDRIA, IDENTITATEA, CONTINUITATEA si TRADITIILE.
  Cui ii este frica de o DEEZBATERE PUBLICA asupra formei de guvernamant?
  Iubim si ne dorim DEMOCRATIE in ROMANIA.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s