Dan Puric: „Monarhia era ordine.”

Interviu din Săptămâna:

Mihai Firică: Domnule Dan Puric, vă propun să dialogăm despre regăsire. Despre regăsirea tradiţiei, despre regăsirea istoriei, despre regăsirea românului, omul de zi cu zi. Credeţi că atât de radical am fost deviaţi de la traseul istoriei încât nu ne regăsim adevărata istorie, adevărata identitate? Nu ne-am regăsit nici valorile monarhiei.

Dan Puric: În primul rând, solicitarea este atipică. Nu se mai poartă regăsirea, ci se poartă rătăcirea; nu se mai poartă certitudinea, ci se poartă dilema. […] Un stat este mai puternic cu cât este mai solidar, mai disciplinat şi mai ierarhic. Tocmai această ierarhie care ordona axiologic valorile a fost distrusă. Fiind distrusă, omul şi-a pierdut reperele. La loviturile unor forţe superioare nu putem rezista dacă nu avem o viaţă interioară. Viaţa acesta interioară a omului se clădeşte pe nişte repere.

Monarhia era o ordine. Această ordine a fost distrusă; mai mult decât distrusă, a fost răsturnată. Prin abdicarea Majestăţii Sale tocmai asta s-a vrut: experimentul comunist care a dus la o răsturnare a valorilor, tot ce era mai prost să fie sus. […] Din punct de vedere al dreptului, există mai multe ordini – ordinea corporalizării, cea a monarhului, cea a regelui, cea a persoanei care este legată de monarh prin substanţă creştină. Omul este mădular al bisericii; regele este o încorporare a bisericii, a divinului în spaţiul terestru. Aşa a fost, aşa este şi aşa va fi.
Această ordine a fost schimbată în cursul istoriei cu ordinea reprezentării. Cei care sunt făuritorii desacralizării sunt din perioada iluminismului, atunci Dumnezeu nu numai că a fost demolat, a fost substituit. Persoana cu taina ei a devenit cetăţean şi individ şi taina lui a devenit un fel de voinţă a raţiunii. Face el totul… Rezultatele au dus la ordinea reprezentării, în timp nu mai era regele, unsul lui Dumnezeu, era un reprezentant al acestor indivizi, adică nea Fane, nea Gheorghe, nea Gigi, ei adunaţi, toţi indivizii aceştia nu pot să însemne cât un rege. […]

Să nu uitam că istoria noastră vine din ordinea aceasta a încorporării de tip voievodal, ortodox, apoi cu un domnitor străin, de fibră germană care, în combinaţie cu fibra boierească, în special Brătianu, a dat rezultate uluitoare. N-a fost uşor! Majestatea Sa Carol I de multe ori a vrut să demisioneze, jocul ăsta fanariot, gena voievodală nu mai exista decât foarte puţin.
Exista acest dezastru fanariot în care, marcat de trădări, de destin, de lupte, mai existau şi câteva lucruri bune. El cu acestea a lucrat. Noi trebuie să fim foarte atenţi la mariajul acesta între gena germană cu cea boierească românească! A dat nişte rezultate uluitoare; atunci s-a creat partea aceasta de coagulare, de stabilitate, de modernitate a neamului. […]”

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

3 gânduri despre &8222;Dan Puric: „Monarhia era ordine.”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s