Daniel Angelescu: „Dacă fiecare român ar sta în preajma Regelui Mihai I măcar trei zile, România ar deveni alta”

(interviu din nr. 8-9 / august-septembrie 2012 – pentru revista Flacăra)

Corina Anghel: Cum   l-aţi  descrie  în  trei   cuvinte  pe Majestatea Sa?

Daniel Angelescu: În trei cuvinte, ar fi aşa: demn, integru şi modest. Dar  e mult  mai  mult  de-atât. Eu nici acum nu m-am obişnuit cu prestanţa Majestăţii Sale. Este copleşitoare, deşi  Majestatea Sa este cu adevărat foarte  modest. Cum  spuneam, am crescut  în valorile regalităţii. Dar  una  e să le cunoşti şi alta e să le simţi direct.  După schimbarea  pe care a produs-o în mine această  apropiere, cred că – fac un exerciţiu de imaginaţie – dacă  fiecare  român ar  sta  în preajma Regelui Mihai I măcar trei zile, România ar deveni alta. Apoi, sunt simbolurile istorice pe care le reprezintă:  parte  integrantă a identităţii României, este cel mai în vârstă cap încoronat al Europei şi monarhul cu  cei mai  mulţi  ani  (85) de  la prima încoronare.

Corina Anghel:  Dintre  momentele trăite lângă  membrii Familiei Regale, pe care le-aţi alege să le povestiţi, la bătrâneţe, nepoţilor? Momente  deopotrivă emoţionante sau amuzante.

Daniel Angelescu: Eram la Peleş, în 2009, mai mulţi fotografi şi cameramani, încercând să prindem momente din vizita la castel a familiei   regale şi a oaspeţilor lor de seamă. Era aniversarea Alteţei Sale Regale Principesa Margareta. „Alaiul“ ajunsese într-un salon  larg  şi foarte  înalt,  iar Majestatea Sa a ieşit în balcon,  să facă poze  cu aparatul său. Noi, în spate, cu „armele“ la ochi. Deodată, Majestatea Sa se întoarce şi ne fotografiază, zâmbind: „Iată v-am făcut şi eu vouă o fotografie!“

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

7 comentarii la „Daniel Angelescu: „Dacă fiecare român ar sta în preajma Regelui Mihai I măcar trei zile, România ar deveni alta”

  1. Tinerilor trebuie să le vorbim mereu despre ce a însemnat Monarhia pentru România. Despre Regii si Reginele ei. Tinerețea începe la 1 an și se termină spre 30. După aceea, fiecare devine o mică personalitate (în bine și în rău), care se lasă influențată sau influențează, De atunci încep să se „AMESTECE” toate. Totuși niciodată nu e prea târziu … Egoismul unuia trebuie să dispară în fața intereselor unei întregi țări.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s