Alina Mungiu-Pippidi: „Alternativa ca să nu ajungem să avem procurori generali direct numiţi de la Bruxelles ar fi o monarhie constituţională”

Alina Mungiu Pippidi

„Ştiţi care e probema principală care ne-a încăierat şi a trezit spaima Europei? Că nu există nimeni independent, dar cu totul independent care să numească în ţara asta pe procurorii generali. […] Un preşedinte, oricare ar fi el, poate să aibă interese. […] Nu, e greu, dacă nu cu neputinţă să găseşti un preşedinte imparţial care să numeasca procurori.

Şi aici vedem marele avantaj al monarhiei. Nu de azi: a fost tradiţional rolul regilor să numească judecătorii, dintr-o lista avansată de consilieri sau Parlament. În Anglia persistă acest sistem şi azi, denunţat ca arhaic, dar e cel mai vechi şi mai bun, mai ales de când avem monarhii constituţionale şi monarhii nu mai sunt implicaţi în politica, ci deasupra şi înafara ei. Cum ar fi ca să ne avanseze un CSM ales de tot corpul judecătorilor, după un concurs public, o listă scurtă de cinci candidaţi, şi din ea suveranul să ne numească doi procurori generali? Bun, dar cine e suveranul […] De unde ne luam un monarh imparţial?

Îl mai tineţi minte pe băieţelul care a plâns în 1992 când s-a despărţit de noi? Nu mai e băieţel demult. Prinţul Nicolae (născut în 1985), pe numele său întreg Nicholas Michael de Roumanie Medforth-Mills, este fiul prinţesei Elena (născută în 1950) – a doua fiică a regelui Mihai I – şi al lui Robin Medforth-Mills (1942-2002), profesor şi fost oficial al Naţiunilor Unite. Ar fi asta o opţiune? […]

Alternativa ca să nu ajungem să avem procurori generali direct numiţi de la Bruxelles (deşi s-ar putea ca poporul să nu aibă nimic împotrivă)  ar fi o monarhie constituţională.

Alina Mungiu-Pippidi, „La ce-ar fi bun un rege”, 26 iulie 2012, Ziare.com

Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

2 gânduri despre &8222;Alina Mungiu-Pippidi: „Alternativa ca să nu ajungem să avem procurori generali direct numiţi de la Bruxelles ar fi o monarhie constituţională”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s