Virgil Nemoianu: „Secolul monarhic al României a fost fericit şi împodobit de succese şi de progres”

„Secolul monarhic al Româneii a fost, în ansamblul său, fericit şi impodobit de succese şi de progres. Într-o istorie a românilor, multiseculară, dar neîncetat lezată şi încărcată de întreruepri, de incertitudini, nu rareori şi de catastrofe, acel veac reprezintă o fază luminoasă.

Să ne gândim o clipă la cele patru figuri care l-au marcat. Practic nu există aproape nimeni, cred, care să nege meritele superlative ale lui Carol I. […] Urmaşul său, Ferdinand I, a fost […] o întruchipare a normalităţii, a destoiniciei şi a omeniei. […] Carol al II-lea ni se înfăţişează […] drept un suveran de o remarcabilă inteligenţă, autentic bun-gust şi dragoste de cultură […], capabil de frumoase şi ingenioase iniţiative. […] Mihai I […] în puţinii săi ani de guvernare activă (1944-1947) a acţionat, om foarte tânăr, cu bravură, [..] şi-a câştigat pe drept cuvânt respectul şi dragostea caldă a majorităţii românilor. […]

Se ridică ocazional problema dacă nu cumva chiar şi acum, la această oră târzie, parte din soluţia problemelor şi dilemelor societaţii ar putea fi o instalare nouă a monarhiei. Este posibil aşa ceva? Nu ştim sau nu ştiu. În schimb putem, fără teama de a greşi, să îi mulţumim Regelui Românilor, distins şi venerabil patriarh acum, pentru ce a reuşit să ofere tuturor în circumstanţe dintre cele mai dificile. Putem recunoaşte cu bucurie ce înseamnă un suflet cu adevărat nobil. Putem saluta cu veneraţie, admiraţie şi afecţiune un OM exemplar, întreg şi adevărat.”

(Virgil Nemoianu, „Model de curăţie etică”, în Lumea Regelui, Ed. Polirom, pp.193,195)

cu Acad. Solomon Marcus
Reclame

Despre Tudor Vişan-Miu

Sunt un tanar cu preocupari intelectuale. Principalele mele domenii de interes: istoria, genealogia, memorialistica, literatura, lingvistica, economia, politica, filosofia, teologia. Legat de aceste domenii: cred ca istoria este o forma de a invata despre oameni, ca fiecare persoană are origini familiale ce merita aflate si ca "o viata capata mai mult sens atunci cand este scrisa". Iubesc cartile. Cred ca a scrie corect in propria limba este o dovada de patriotism (nu am putut-o face in acest profil deoarece Gravatarul nu accepta diacritice - n.m.). Am o viziune social-economica "de dreapta". Cred ca "treburile publice" sunt o chestiune de interes general, dincolo de "partea scandaloasa" ce prea adesea însoteste administrarea lor. In privinta formei de guvernamant a Romaniei, sunt sustinatorul unei monarhii constitutionale. Consider democratia si capitalismul cele mai bune sisteme inventate pana acum de catre om. Filosofic, ader la modernitatea clasica. Religios, sunt un crestin fundamentalist si conservator. ”Primeste deci darul meu, care ti-a fost adus, fiindca Dumnezeu m-a umplut de bunatati si am de toate” (Geneza, 33:11)

2 gânduri despre &8222;Virgil Nemoianu: „Secolul monarhic al României a fost fericit şi împodobit de succese şi de progres”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s