Solomon Marcus: „Monarhia a fost benefică pentru România”

Rep.: Ați apucat trei perioade din istoria României: perioada monarhiei, comunismul și nu știu cum să-i spun perioadei prezente, până mai ieri i-aș fi spus democrație. Cum le-ați caracterizat pe fiecare? Ce momente, amintiri vi se par emblematice pentru aceste etape din istoria țării trăită de dumneavoastră?

S.M.: În ciuda unor derapaje, monarhia a fost benefică pentru România, iar pentru cel mai recent monarh, Mihai I, păstrez admirație și afecțiune. Dintre toate decorațiile primite, cel mai mult mă mândresc cu aceea primită de la M.S. Regele Mihai I, decorația regală Nihil Sine Deo. Dar am suferit mult de pe urma alunecării domniei lui Carol al II-lea în regimul legionar din toamna 1940, care m-a lipsit de drepturi elementare. De la lupta pentru supraviețuire din timpul celui de al Doilea Război Mondial am trecut la lupta pentru libertate de exprimare, de deplasare și de comunicare cu lumea din timpul comunismului. Am resimțit ca o eliberare schimbarea din decembrie 1989 și acum trebuie să învățăm regulile civilizației și culturii occidentale.

(Revista Kamikaze, 11 iulie 2012)

solomon

„Timp de patru ani, între vara anului 1940 şi vara anului 1944, am avut statutul de cetăţean de cateogira a doua, într-o Românie în care discriminarea rasială devenise lege. […] M-am eliberat din acest coşmar la 23 august 1944, în momentul în care am auzit la radio mesajul Majestăţii Sale Regelui Mihai I, privind ieşirea României din alianţa cu Germania nazistă. Pentru mine, însemna a doua naştere. Deveneam un om liber, egal în drepturi cu ceilalţi. […] Pot spune fără exagerare că actul de înţelepciune şi curaj al Majestăţii Sale mi-a schimbat viaţa.

[…] În lunga noapte instaurată de regimul comunist, care impusese abdicarea Regelui şi abolirea Monarhiei, primeam la date festive, prin intermediul posturilor de radio occidentale, mesajul de speranţă al Majestăţii Sale. Dacă din partea regimului comunist nu ne puteam aştepta la o atitudine favorabilă Regelui, ceea ce s-a întâmplat în anii imediat următori lui 1989, ani de pretinsă democraţie, îi umple de ruşine pe conducătorii de atunci ai ţării. Abia în anul 1992 i s-a permis Majestăţii Sale să revină în ţară, dar entuziasmul cu care a fost primit de peste un milion de oameni a speriat atât de tare putea politică încât, timp de alţi câţiva ani, i s-a interzis din nou să vină în ţară. Faptul că abia în anul 1997 i s-a redat cetăţenia română este semnificativ pentru persistenţa mentalităţii comuniste în clasa politică din România. A fost pentru mine o adevărată revelaţie lectura cărţii lui Mircea Ciobanu, Convorbiri cu Regele Mihai I al României (Ed. Humanitas, 1991), din care se desprindea portretul unei personalităţi puternice, care a manifestat, în momente dintre cele mai delicate ale istoriei, înţelepciunea şi calmul unor acţiuni chibzuite. […]

Să mai adăugăm, în încheiere, un cuvânt de luminoasă aducere aminte pentru Regina Mamă Elena, care, în anii grei ai războiului, s-a implicat în numeroase acţiuni de ajutorare a celor aflaţi în primejdie.”

(Solomon Marcus, Istorie trăită, istorie povestită, în Lumea Regelui, Editura Polirom, Bucureşti, 2011, pp.161, 163)

inchide

Reclame

5 gânduri despre &8222;Solomon Marcus: „Monarhia a fost benefică pentru România”&8221;

  1. Incepind cu data de azi, 17 martie 2016, omenirea este mai saraca fara stralucirea mintii academicianului Solomon Marcus, care a fost si un mare adept al valorilor monarhiei constitutionale! Odihneasca-se in pace!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s